The Network is The Message denkt hardop: een verslag van een sterke ‘thinking aloud’ sessie – wetenschap ontmoet praktijk

9 maart 2017

Een Think Aloud sessie waar de wetenschap en praktijk samenkomen. Zo begon het onderzoeksteam van The Network is the Message het weekend van 17 februari. Op vrijdagmiddag waren de twaalf bureaus uit het consortium uitgenodigd op het kantoor van Greenberry voor een interessante en actieve meeting.

Een uur voor het begin van de sessie verzamelden de leden van het onderzoeksteam zich op Maliebaan 11, waar het pand van Greenberry zich bevindt. De locatie beschikt over lichte ruimtes van glas, die zich na de chique aangeklede garderobe bevonden. Het onderzoeksteam beschikte over drie ruimtes, waardoor er later op de dag in groepjes gewerkt kon worden. Rond twee uur druppelden de eerste genodigden uit. Lindsey, van Obi4Wan, was een van de eerste: “Eigenlijk ben ik pas sinds gister op de hoogte van het onderzoek, omdat ik het van een collega heb overgenomen. Ik hoop deze dag meer te weten te komen over hoe ver het onderzoek nu is en wat ons aandeel is”.

Na het eerste rondje koffie was de groep compleet. RauwCC, Total Active Media, Hollandspoor en  Han Snel vertegenwoordigden het consortium. Ook Clever Lions was van de partij. Robert-Jan Mast, deelnemer uit de stuurgroep van het onderzoek, trapte de middag af. Er werd een kleine voorstelronde gedaan en de planning van de dag werd besproken. Gerrita van der Veen zou de tijdlijn van het afgelopen jaar presenteren, gevolgd door drie postersessie en een Think Aloud sessie als afsluiter.

Poster sessies

Dankzij de presentatie van Gerrita werd iedereen weer wakker geschud. Het afgelopen jaar heeft het onderzoeksteam niet stilgezeten. Eén van de hoogtepunten van het jaar bleek toch wel het ‘Momenten Model’. In de ruimte klinken geluiden van begrip en wordt er veel mee geknikt. Maar na de snelle doorloop van het afgelopen jaar volgenden de poster sessies, die voor nog meer duidelijkheid zorgde.

Het onderzoek is opgedeeld in drie hoofdlijnen, te lezen in de management summary. Deze drie hoofdlijnen werden door middel van posters gepresenteerd. De onderzoekers die op de hoofdlijnen zaten waren Lotte Willemsen over inhakers, Komala Mazerant over visuele content en Gerrita van der Veen over Metrics. De onderzoekers gingen uiteen, gevolgd door ongeveer vier aanwezigen uit het consortium. Charlie Voorn, van RauwCC, was daar een van en vertelde later dat de postersessies erg nuttig waren:

Think aloud

De sfeer zat er goed in en na alle opfrismomenten was het tijd voor actie. De Think aloud sessie ging van start. De aanwezigen werden verdeeld over vier groepen. Iedere groep werd begeleid door een onderzoeker en geobserveerd door een onderzoeker. Het doel van deze laatste sessie was het samenbrengen van de wetenschap en de praktijk. De groepen kregen drie casussen waarbij er gevraagd werd om inhakers te maken voor een bepaald bedrijf. Er werd gevraagd door de onderzoekers om hardop na te denken en te vertellen waarom je bepaalde beslissingen nam bij het maken van de content en de inhaker. Alles wat hardop gezegd werd kon vergeleken worden met het literaire onderzoek wat al eerder gedaan was. Agaath Flikweert is docente aan de Hogeschool Rotterdam en vond de Think Aloud sessie een interessante en leuke ervaring:

De sessies werden gezamenlijk afgesloten, door een korte bespreking van de bevindingen die de onderzoekers hadden gedaan bij het observeren. De wetenschap en praktijk waren nu echt samengekomen. Er werd nog het een en ander nabesproken onder het genot van een drankje en een borrelnootje. Men was positief verrast en keek uit naar de definitieve uitkomsten van de sessies, waar het onderzoeksteam nu hard mee aan de slag is gegaan. De dag verliep soepel, mede dankzij de goede zorg van Greenberry. Het onderzoek staat zeker weten niet stil. Dankzij het consortium kunnen we weer grote stappen maken.

Wil je meer weten over het onderzoek ‘The Network is the Message’ neem dan contact op of download de Management Summary

ONZE ANDERE BLOGS

Inhaken op ‘Uur van Puur’

Inhaken op ‘Uur van Puur’

mrt 28 2018

Deze week was Thijs Waardenburg te gast bij Radio Aalsmeer om te vertellen over zijn boek ‘Inhaken met sociale media in 60 minuten’ en meer over ons onderzoek ‘The Network is the Message’. Een heel leuk gesprek met Anna-Maria Giannattasio (@puur), Esther Gons (@wilg) en Lennart Bader (@lennartbader) in ‘Uur van…

Het merk als associatienetwerk

Het merk als associatienetwerk

feb 07 2018

De hele wereld bestaat uit netwerken. Of dat nu in de natuur is of in steden, tussen mensen of bij merken, het maakt weinig verschil. Uiteindelijk zijn wij allemaal met elkaar en met alles verbonden. Dat geldt ook voor de connecties tussen mensen en merken. Die kunnen heel losjes zijn of heel…

Snapchat als inspiratie: zo creëer je een betrokken community [4 tips]

Snapchat als inspiratie: zo creëer je een betrokken community [4 tips]

nov 22 2017

Snapchat is een medium dat het vooral goed doet bij een jongere doelgroep. Maar ook bedrijven die een doelgroep boven de achttien jaar hebben, kunnen het nodige leren van Snapchat. Stories zijn hot en Snapchat weet als geen ander dat dit bijdraagt aan een zeer betrokken community. Ook voor jouw…

Stories op social media: 3 musthaves voor een ijzersterk visueel verhaal

Stories op social media: 3 musthaves voor een ijzersterk visueel verhaal

nov 22 2017

Er worden dagelijks talloze stories gecreëerd, van het uitwisselen van de laatste roddels op de werkvloer tot aan bedrijfsverhalen op Instagram Stories. De afdeling Storytelling in de boekhandel lijkt maandelijks uit te breiden. Verhalen delen, we zijn er dol op. Met de komst en populariteit van social media lijkt ook het aantal…

PAK JE MOMENT!

HAAK IN OP IEDER MOMENT OP SOCIAL MEDIA & DAT IN MAAR 60 MINUTEN

Met creatieve content die slim inhaakt op actuele gebeurtenissen kun je elke dag nieuwe mensen bereiken. Goedkoper dan adverteren op sociale media, en sympathieker bovendien.
BESTEL
close-link
DOWNLOAD INSIGHTS & TIPS

BRAND, MOMENT, CONTENT & METRICS

Drie delen: 'Het net ophalen', 'Meten is nog niet weten’ en 'De consument bepaalt het moment’.

Je leest het in de nieuwste & complete serie aan content speciaal voor jou, download 'em snel!
DOWNLOAD NOW
close-link